Tarkistus

Kolmen tarkistustyypin erot

PC Toolsin Internet Security -ohjelmisto voi tehdä kolme erityyppistä tarkistusta:

1.    Täydellinen tarkistus - kaikkien tietokoneen asemien kaikkien tiedostojen ja käynnissä olevien sovellusten tarkistus, joka tarjoaa käyttäjälle suurimman mahdollisuuden löytää tartuntoja. Huomaa, että tämä tarkistus kestää kauemmin kuin kaksi muuta.

2.    Intelli-Scan - nimensä mukaisesti tämä älykäs tarkistus etsii tartuntoja sieltä, mistä niitä kaikkein todennäköisimmin löytyy. Näitä ovat mm.:

·  käynnissä olevat prosessit

·  käynnistyskansiot

·  selainten evästeet

·  selainten asetukset

·  Windowsin Hosts-tiedosto

·  Windowsin rekisteri

·  ActiveX-objektit

·  kerrostetut palveluntarjoajat (LSP:t).

3.    Mukautettu tarkistus - antaa käyttäjän valita tarkistettavat asemat sekä kansiot ja käytettävät tarkistimet. Toimintoihin kuuluvat:

·  selaintarkistin - täydellinen selainkaappareiden tarkistus

·  MBR-tarkistin - tutkii pääkäynnistystietueen (MBR) tartunnat

·  ytimen uhkien tarkistin - tutkii muistin, objektit ja laitteistotartunnat

·  tiedostotarkistin - kaikkien kiinteiden asemien täydellinen tarkistus

·  rekisteritarkistin - tutkii haittaohjelmat Windowsin rekisteristä

·  LSP-tarkistin - etsii haitalliset kerrostetut palveluntarjoajat (LSP:t)

·  DNS-tarkistin - etsii haitalliset DNS-merkinnät

·  Hosts-tiedostotarkistin - etsii Windowsin isäntätiedostosta haitalliset merkinnät

·  verkkoasetusten tarkistin - tutkii verkon rekisteriasetukset

·  prosessien tarkistin - tutkii käynnissä olevien prosessien tartunnat

·  aliohjelmatarkistin - tutkii aliohjelmien avulla monimutkaiset tartunnat

·  käynnistystiedostojen tarkistin - kaikkien käynnistyskansioiden täydellinen tarkistus

Miten tartuntojen tarkistus suoritetaan?

Täydellinen tarkistus: kaikkien tietokoneen asemien kaikkien tiedostojen ja käynnissä olevien sovellusten tarkistus, joka tarjoaa käyttäjälle suurimman mahdollisuuden löytää tartuntoja. Huomaa, että tämä tarkistus kestää kauemmin kuin kaksi muuta.

1. valita Aloita tarkistus nyt -välilehden.

2. Napsauta Täydellinen tarkistus -kohdan Käynnistä-painiketta.

Tietokoneen kaikkien asemien, sovellusten, käynnistystiedostojen ja muiden kansioiden täydellinen tarkistus alkaa.

Intelli-Scan: nimensä mukaisesti tämä älykäs tarkistus etsii tartuntoja sieltä, mistä niitä kaikkein todennäköisimmin löytyy. Voit suorittaa Intelli-Scan-tarkistuksen napsauttamalla Aloitusnäytön Tarkista-painiketta.

Voit myös

1.    valita Aloita tarkistus nyt -välilehden.

2.    Napsauta Intelli-Scan-kohdan Käynnistä-painiketta.

Intelli-Scan tutkii kohteet, joista tartuntoja yleensä löytyy. Vaikka täydellistä tarkistusta nopeampi Intelli-Scan-tarkistus tunnistaa useimmat tartunnat, suosittelemme, että koneessa suoritetaan myös täydellinen tarkistus säännöllisin väliajoin, jotta mahdollisimman moni uhka tunnistetaan ja poistetaan.

Intelli-Scan-tarkistus tutkii seuraavat kohteet:

·  käynnissä olevat prosessit

·  käynnistyskansiot

·  selainten evästeet

·  selainten asetukset

·  Windowsin Hosts-tiedosto

·  Windowsin rekisteri

·  ActiveX-objektit

·  kerrostetut palveluntarjoajat (LSP:t).

Mukautettu tarkistus:- antaa käyttäjän valita tarkistettavat asemat sekä kansiot ja käytettävät tarkistimet.

1.    valita Aloita tarkistus nyt -välilehden.

2.    Napsauta Mukautettu tarkistus -kohdan Käynnistä-painiketta. .

3.    Valitse ensin käytettävissä olevien tarkistintenluettelosta haluamasi tarkistustyypit ja sitten Jatka:

·  selaintarkistin - täydellinen selainkaappareiden tarkistus

·  MBR-tarkistin - tutkii pääkäynnistystietueen (MBR) tartunnat

·  ytimen uhkien tarkistin - tutkii muistin, objektit ja laitteistotartunnat

·  tiedostotarkistin - kaikkien kiinteiden asemien täydellinen tarkistus

·  rekisteritarkistin - tutkii haittaohjelmat Windowsin rekisteristä

·  LSP-tarkistin - etsii haitalliset kerrostetut palveluntarjoajat (LSP:t)

·  DNS-tarkistin - etsii haitalliset DNS-merkinnät

·  Hosts-tiedostotarkistin - etsii Windowsin isäntätiedostosta haitalliset merkinnät

·  verkkoasetustarkistin - tutkii verkon rekisteriasetukset

·  prosessien tarkistin - tutkii käynnissä olevien prosessien tartunnat

·  aliohjelmatarkistin - tutkii aliohjelmien avulla monimutkaiset tartunnat

·  käynnistystiedostojen tarkistin - kaikkien käynnistyskansioiden täydellinen tarkistus.

Tarkistuksen eteneminen

1.    Tarkistuksen edetessä edistymispalkki näyttää tarkistetun osan prosenttiosuuden ja jäljellä olevan ajan arvion.

2.    Palkin yläpuolella näkyy myös tarkistuksen tyyppi skanneri.

3.    Voit halutessasi lopettaa tai keskeyttää tarkistuksen napsauttamalla joko punaista pysäytyspainiketta tai vastaavasti tauko-painiketta.

Tarkistuksen tulokset

1.    Uhkien nimet ja vaarallisuus näytetään luettelossa sitä mukaa kuin niitä löytyy.

2.    Kun tarkistus on valmis, voit korjata ongelmat valitsemalla Korjaa valitut.

3.    Voit myös korjata ongelmat automaattisesti ottamalla käyttöön näytön Seis- ja Tauko-painikkeiden alapuolella olevan Automaattikorjaus-toiminnon.

4.    Voit määrittää näytössä, siirretäänkö eristykseen ja poistetaan, poistetaanko pysyvästi tai ohitetaanko tartunnat.

Tartuntojen korjaaminen tarkistuksen päätteeksi

Tarkistuksen päätyttyä PC Tools Internet Security listaa kaikki löytyneet tartunnat Tarkistuksen tulokset ­näyttöön. Tartunnat listataan uhkien ja uhkien riskitasojen mukaan.

1.    Napsauta tartuntaluetteloa kakkospainikkeella, niin näet toimenpiteet, joita tartunnoille voidaan suorittaa.

2.    Lisätietoja uhasta saat napsauttamalla paneelissa oikealla näkyvää linkkiä.

3.    Kun napsautat Tarkistuksen tulokset -näytön Korjaa valitut ­painiketta, PC Toolsin Internet Security siirtää kaikki tartunnat oletusarvoisesti eristykseen ja poistaa ne.

Kohteen siirtäminen eristykseen tarkoittaa, että ohjelma siirtää sen eristetylle alueelle, josta se ei enää aiheuta uhkaa mutta voidaan tarvittaessa palauttaa myöhemmin.

Tarkistustulosnäytöstä tartunnalle voidaan suorittaa seuraavat toimenpiteet. Valitse kohde ja napsauta sitä luettelosta kakkospainikkeella, jotta saat esiin ponnahdusvalikon toimenpiteistä. Oletusarvoisesti kaikki kohteet on valittu.

·         Siirrä eristykseen ja poista: Poistaa tartunnan, mutta siirtää kohteen eristetylle alueelle, josta se voidaan palauttaa.

·         Poista ainoastaan: Poistaa kohteen pysyvästi (siirtämättä eristykseen).

·         Siirrä Global Action -luetteloon: Siirtää kohteen Global Action -luetteloon ja ohittaa oletusarvoisesti kohteen myöhemmissä tarkistuksissa.

Miten Windowsin palautuspiste luodaan ennen tartuntojen poistamista?

Windowsin palautuspiste: Windowsin palautuspisteen avulla voidaan palauttaa mm. järjestelmän tiedostoja, rekisteriavaimia ja asennettuja ohjelmia aikaisempaan tilaan, jos järjestelmä häiriintyy tai vikaantuu.

Luo Windowsin palautuspiste ennen tartuntojen korjaamista valitsemalla vastaava valintaruutu tarkistustulosnäytön alareunasta, ennen kuin suoritat Korjaa-toiminnon.

Tarkistustulosnäyttö tulee esiin tarkistuksen päätyttyä, jos tartuntoja on löytynyt.

Huomautus: "Luo palautuspiste ennen poistamista -ominaisuus ei ole käytettävissä kaikissa Windows-versioissa.

Miten tarkistushistoriaa voidaan tarkastella?

Avaa Historia-näyttö valitsemalla ylänavigointivalikosta Asetukset ja napsauttamalla vasemman navigointivalikon Historia-painiketta.

1.    Näytä ohjelman toiminta ja tapahtumat, kuten tarkistusten tulokset, napsauttamalla Toimintahistoria-painiketta.

2.    Luo lokitiedosto valitsemalla kohde luettelosta ja napsauttamalla näytön alareunan Tallenna tiedostoon -painiketta .

3.    Poista kaikki lokit napsauttamalla Tyhjennä historia -painiketta.